En Hij (Jezus) zei tegen hen: Komt u zelf [mee] naar een eenzame plaats, alleen, en rust wat uit; want er waren er velen die kwamen en die gingen, en zij hadden zelfs geen gelegenheid om te eten. Marcus 6:31

Het is tijd voor vakantie. Ga je mee zegt de Koning? Jullie zijn toe aan rust en Ik ook. Marcus 6 is een van die ‘rollercoaster’ hoofdstukken in de beschrijvingen van het leven van Jezus en zijn volgelingen!

Stap even mee in deze rollercoaster om even een vleugje van het leven van Jezus mee te krijgen. Van Nazareth waar het ongeloof en weerstand een hoogtepunt bereikte omdat die aanstootgevende zoon van de lokale timmerman opeens wat beweerde te zijn (vers 3), werden de discipelen erop uitgestuurd met alleen hun handen en wat olie. Met een opdracht om met de olie die ze rijkelijk lieten vloeien zieken te genezen en demonen te laten vluchten (vers 13). En dan tussendoor nog Herodes die alert werd op Jezus, want zou Johannes zijn hoofd weer hebben teruggekregen? (vers16)

Komen ze terug van deze krachtige trektocht langs de zieken en gebondenen, vallen ze met hun neus in de boter. Een van die massabijeenkomsten van Jezus, waar Jezus het zo druk had, dat ze zelfs geen hap door hun keel kregen (vers 31b). Jezus volgelingen net terug, gingen direct weer aan de slag, maar Jezus was alert: En Hij (Jezus) zei tegen hen: Komt u zelf [mee] naar een eenzame plaats, alleen, en rust wat uit; want er waren er velen die kwamen en die gingen, en zij hadden zelfs geen gelegenheid om te eten. Marcus 6:31

De mannen stappen in de boot, maar er viel niet te ontsnappen aan de menigte. Heel even in de boot, blij voor wat tegenwind. Dan duurt het net wat langer even rust mannen, even met elkaar. Maar voor ze in die rustige en eenzame plaats waren, was de hele mensenmenigte er al voor hen aangekomen. (vers 33). En de innerlijke bewogenheid van de Koning wint het weer van Zijn verlangen naar rust. (vers 34) Uren staat hij te onderwijzen. Tot de discipelen als het ware ingrijpen. Heer, het is echt nodig dat we stoppen, deze mensen moeten eten! Nou geef dan hun eten, is het antwoord. En een wonder voltrekt zich voor de ogen van de massa. Jezus maakt voor minimaal vijfduizend mannen een broodje vis klaar (vers 41-44). De discipelen delen het uit, verzamelde nog twaalf manden overschot. Alle 12 precies 1 mand, alsof Jezus er zoiets mee wilde zeggen als, had het nou gewoon zelf gedaan (vers 37/43). Dan zet Jezus er wel druk op. Jongens in de boot en wegwezen hier. Ik kom alleen, gaan jullie vast. En die arme jongens, ze moeten helemaal op geweest zijn. Tot op het bot versleten. En dan krijgen ze slecht weer. Volop tegenwind (vers 48).

En Jezus, Hij kiest het beste deel. Hij gaat de berg op. Alleen zijn met de Vader, biddend in de intimiteit en rust. (vers 46) Die paar momenten intense momenten van rust op de berg zijn voor Jezus genoeg.

Genoeg om door slecht weer, over water te lopen. Genoeg om zijn vrienden te laten schrikken, in het holst van de nacht. (vers 49/50) Genoeg om elke tegenwind tot zwijgen te brengen. (vers 51) Genoeg om de volgende dagen in die hele regio zieken te genezen, marktpleinen vol. (vers 55/56)

Een jaar of vier geleden kreeg ik drie keer achter elkaar een beeld van een hangmat als ik voor mijn vrouw, Michelle, aan het bidden was. Het duurde tot de derde keer voor ik door had wat de Heilige Geest mij daarmee wilde zeggen….

Onze Nieuwsbrief

BLIJF OP BETROKKEN VIA ONZE MAANDELIJKSE UPDATES

Blijf Up2date. Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief met persoonlijke updates en ontwikkelingen in onze bediening.

Bedankt voor uw betrokkenheid!